26 Kasım 2014 Çarşamba

Kuran-ı Kerim Hz Muhammed Peygamberimiz'i (s.a.v.) nasıl anlatıyor?

O'nu, iyi anlamak ve idrak etmek lazım. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) hem yücelerdekinin emini, güveniliridir ve hem de yerdekilerin. Dinimizin peygamberi ve vahyin ilk uygulayıcısıdır. O'nun bize ilettiği ilahi vahiy -ki biz buna Kuran-ı Kerim diyoruz- ile Cebrail'in O'na ilettiği pratik değerler -ki buna da sünnet veya hadis diyoruz- hayatımızı yönlendirmiştir.

Herhangi bir konuda önce Kuran-ı Kerim'e ve sonra da elbette ki Kuran'ın pratiği olan Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hem sözlerine ve hem de hayatına bakarız.
 
***

Kuran ayetleri penceresinden O (s.a.v.) Efendimiz,

Bakın Yüce Rabbimiz, Peygamberini nasıl tanıtıyor. 

1- "O kendiliğinden konuşmamaktadır. O'nun konuşması, ancak bildirilen bir vahiy iledir." (Necm, 3-4) Bu ayette Yüce Allah O'nun ilettiklerini övüyor. 
2-
 "Muhammed'in gözü (Miraç'ta) oradan ne kaydı ve ne de onu aştı." (Necm, 17) Yüce Allah bu ayette miraç gecesindeki peygamberin edebini anlatıyor. 
3-
 "Ey inkârcılar! O'nun gördüğü şey hakkında kendisi ile tartışır mısınız? Ant olsun ki, Rabbinin varlığının büyük delillerini gördü." (Necm, 12-18) Yüce Allah Hz. Peygamber'in Miraç gecesi hiçbir yaratılmışa nasip olmayan büyük mertebe ve bağışlara ulaştığını bu ayetlerle anlatmış oluyor. 
4-
 "Muhammed'in gözünün gördüğünü gönlü yalanlamadı." (Necm, 11) Allah bu ayetle O'nun eşya ve kalbin hakikati arasındaki derecesine işaret etti.
5- "Allah böylece, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar."
 (Fetih, 29) Allah bu ayette peygamberimizin günahlardan uzak tutulduğunu belirtiyor. 
6-
 "Seni şaşırmış bulup, doğru yola eriştirmedik mi" (Duha,7). Allah bu ayette O'nun hiçbir dinin etkisinde olmadan Peygamberliğe ulaştığını ve yolunun doğru olduğunu belirtiyor. Bu ayet vahiy öncesine ait durumu anlatıyor. 
7-
 "Şüphesiz sen büyük ahlak üzerinesin." (Kalem, 4) Allah bu ayette Peygamberinin ahlakını, kişiliğini 'büyük' olarak niteliyor. Bu ne büyük bir şeref, ne büyük bir makamdır. 
8-
 "Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya, 107) Allah bu ayetle Efendimizin bütün insanlığa gönderilmiş, ırk coğrafya, çağ, dil ve dinler üstü görevinin olduğunu belirtiyor. Son elçi ve son vahiy. O'ndan (s.a.v.) sonra peygamber, Kuran'dan sonra kitap gelmeyecek.
9-
 "Ey Muhammed! Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak göndermişizdir." (Sebe, 28) O sadece Arabın, Acemin değil, bütün varlığın peygamberidir. 
10-
 "Ey Muhammed! Seni insanlara Peygamber gönderdik. Şahit olarak Allah yeter." (Nisa, 79) Bir Peygamber ki, Yüce Rabbimiz "O'nun hakkında başka şahit de, mucize de aramayın. İşte ben şahidim" diyor. Hangi insan böyle bir dereceye varabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder