17 Ekim 2014 Cuma

Peygamberimiz ailesini nasıl geçindirirdi? Günlük harcaması Hz. Peygamber'in (s.a.v.) geliri



Bilindiği gibi 
Hz.Resul (s.a.v.) Mekke'de ticaret yapardı.
Bir ara es-Saib'le ortaklık yaptı. Hz. Hatice ile de uzun süre ticaret yaptı. Bu ticaretten hayli kazancı oldu. Bu nedenle de Hz. Hatice ile evlendiğinde mehir olarak 20 deve vermiş haylice cömert davranmıştır.
Peygamberimiz'in (s.a.v.) peygamberlikten sonra da çarşı ve pazarda olması, Mekkelilerce tenkit edilmiştir. "Onlar şöyle diyorlar! Bu nasıl peygamberdir ki, yemek yiyor, çarşılarda dolaşıyor." (Furkan, 7) Yüce Allah bu itiraza "Senden önce de; yemek yiyen ve çarşılarda dolaşan Resullerden farklı bir Resul göndermedik" (Furkan, 30) ayetiyle cevap verdi. Peygamberliğin alışverişe, ticarete engel olmadığını belirtti.

Medine'deki geçimi
Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'ye geldiğinde; mescidinin yanında eşleri için odalar yaptırdı. Hucurat Suresi'nde söz konusu edilen odalar (hücre) bunlardır.

Orada 9 oda yaptırdı. (Bilindiği gibi çok evlilik bir gelenekti.Ve daha çok kadınları korumak ve kalabalık ailenin geçimini sağlamak için yapılıyordu. 

Peygamberimiz de bu geleneğe uygun davrandı. Nihayet daha sonra evliliği sınırlayan ayetler indi.) Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'nin ilk yılında bir nevi misafir gibi ağırlandı. Ancak ailesi kalabalıktı.
Dokuz (9) eşi ve bu eşlerin daha önceki evliliklerinden olan çocukları ile Peygamberimiz'in (s.a.v.) yanında bulunan azadlı kölelerin ve çocuklarının nüfusu en azından 50 kişi civarındaydı. Bunların geçimi için kaynak lazımdı. Hz. Peygamber (s.a.v.) zekât ve sadaka almazdı. Ama günlük olarak en azından 50 kişilik kalabalığı doyurmak zorundaydı.

Medine'de sonraki yıllarda Peygamberimiz'in (s.a.v.) maddi durumu hediye gelen araziler, toprak, vergi (fey) ve savaşın getirdiği toprak gelirleriyle iyi bir noktaya tırmandı. Bu genişlik bütün sahabe için geçerliydi.

Bunların önemli bir kısmını belirtelim.
 Yahudilerin en zengin ve büyük bilginiyken Müslüman olan ve Hz. Peygamber'i (s.a.v.) çok seven ve Uhud'da şehit olan Hz. Muhayrik Peygamberimiz'e (s.a.v.) 7 (yedi) bahçe hediye etti. (İbn Sad, 2/182; Maverdi,160)
 Nadiroğulları'nın fey arazileri Hz. Peygamber'in (s.a.v.) kontrolündeydi. Geliriyle, aile, akraba ve çevreyi besledi. Fazlasını hazineye aktarırdı. (Celal Yeniçeri, Devlet bütçesi, 293)
 Sayısı 8'i bulan Hayber Kalesi'nden 2'sinin mülkiyet ve geliri Efendimiz'in (s.a.v.) kontrolündeydi.
Buralardan da giderler karşılanırdı. Fakirler yararlanırdı.
 Vadiul Kura ve Medine'deki Mahruz arazileri de Hz. Peygamber'in (s.a.v.) gelir ve harcama kalemlerini oluşturdu. Hz. Peygamber'in birilerine muhtaç gibi gösterilmesi elbette kabul edilemez.

Hz. Peygamber (s.a.v.), bir devlet başkanı vasfıyla siyasi yemekler de verirdi. Suffa için önemli sofralar hazırlatırdı. Zaman zaman sıkıntı yaşadığı yıllar olmuştur.

Fakirler için de ayrı sofra hazırlatırdı.
Peygamberimiz'in (s.a.v.) geliri iyi olmakla beraber lüks yaşantıdan uzak dururdu. Suffa isimli öğretim merkezini de geçindirirdi.

Zaman zaman sıkıntılı olduğu zamanlar da olmuş, ama genel anlamda ailesinin geçindirilmesinde muhtaç duruma düşme hali olmamıştır. (Not: Prof. Dr. Celal Yeniçeri'nin bu husustaki eserine bakılabilir.)

TAKVİM / Nihat Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder